Dra ut död tand?

Fråga:

Hej. Jag hadr int i min tand som är näst längst bak i öve käken, höger sida. När jag gick till tandläkaren sa hon att den är inflammerad och började borra. När hon var klar efteråt säger hon att tand är död hon har rensat lagt tillfällig rotfyllning och att jag ska komma tillbaka för att hon ska rotfylla den…men om jag vill så kan jag få dra ut den?! Borde intw hon ha informerat om det innan hon började borra och göra tillfällig rotfyllning? Valde att intw göra något av det, gick till annan tandläkarr efter 1 år och frågade henne ska jag rotfylla eller dra ut tanden? Varpå hon svarade att jag kan gå runt med den tillfälliga rotfyllning om jag ej har besvär. Nu två år senare från första besöket så gick jag till annan tandläkare och han menar att jag ska rotfylla. Jag funderar på att dra ut tanden då den är nästan längst bak och ”inye har någon funktion ” som läkaren sa. Hur går en uttragning av rotfylld tand? Måste man göra kirurgiskt ingrepp eller kan den dras ut ”vanligt”?
Mvh väldigt tandvårdsrädd tjej

Svar:

Hej!

Behandlingen tanden fick har tydligen utförts väl och tanden mår ok fortfarande efter två år med en tillfällig rotfyllning. ”Egna tänder biter bäst” och att behandla och rädda är att föredra om möjligt. En lucka i tandraden kan ge grannarna möjlighet att tippa och röra sig på ett oönskat vis och det är ibland svårt att få till god munhygien i området.

Min rekommendation är tveklöst att låta rotfylla tanden om den ser ok ut på röntgen, det är gjort på ett besök och är helt smärtfritt. Att tanden är rotfylld komplicerar inte borttagningen kanske kan eventuella knepigheter uppstå om tanden förlorat mycket tandsubstans.