Dra rotfylld tand med varböld?

Fråga:

Hej Elisabeth,

Jag har en tand som krånglat sedan 2007. Jag har rotfyllt den två ggr (2007 och gjorde om 2017). Jag har inte haft ont i den efter rotfyllningarna, men det sista halvåret har den spänt och pulserat i omgångar (känns som en liten motor i tanden). Vissa morgnar känns det som att den är så spänd att den ska sprängas. I början av sommaren lossnade delar av tanden, ej fyllningen, troligtvis pga skörhet och att jag pressar lite tänder. Jag gjorde då en vanlig lagning och pratade med tandläkaren om att göra en krona under hösten. Bara 1 månad efter lagningen fick jag dock en varböld i tandköttet vid tanden. Gör inte ont men bölden har kommit och gått i 1,5 månad nu. När jag gick till tandläkaren direkt efter att jag upptäckt bölden så röntgade han tanden och sa att rotfyllningen fortfarande såg perfekt ut. Det han ev kunde se var en spricka i ena roten. Hans enda lösning var att dra tanden och sätta in ett implantat. Jag blev såklart jätteledsen då jag känner att jag är för ung för att dra tänder (jag är 36 år), med tanke på hur bra jag tar hand om min munhygien. Tandläkaren föreslog då att jag kunde välja mellan 1) att som sagt dra ut den eller 2) på något sätt såga och dra halva tanden med dåliga roten + sätta krona på bra roten (han kunde dock inte garantera resultatet). Han sa också att om jag känner mig osäker på hans slutsats så kunde jag gå till en rotfyllnadsspecialist, men han var säker på att specialisten skulle komma fram till samma slutsats. Han skrev en remiss, men jag har fortfarande inte fått kallelse. Fick antibiotika och bölden försvann temporärt (nu tillbaks). Mina frågor är:
1) Tror du tanden går att rädda eller är det lönlöst när en varböld kommit efter två rotfyllningar?
2) Innebär varböld att man måste dra tanden även om den inte gör ont?
3) Om jag avvaktar, kan problemet sprida sig till närliggande tänder? Gissar att det är en inflammation av något slag.
4) Är det värt att betala så mycket pengar för besök hos specialist när tanden är i det skick den är?
5) Brukar det bli komplikationer med implantat? Vill verkligen inte ha ett hål efter jag ev dragit tanden (den är näst längst bak i underkäken) då den är mellan två tänder, utan vill vara garanterad att det går att sätta dit ett implantat.

Otroligt tacksam för svar och lite vägledning!
Vänligen,

Svar:

Hej !
Det är alltid tråkigt att stå inför beslutet att ta bort en tand .
Jag tror dock att i ditt fall har tanden fått den behandling som varit möjlig
och fungerat en tid men den är nu inte längre behandlingsbar och bör tas bort.
Sannolikt finns sprickor ner i roten/rötterna och då finns ingen bot.
Att ta bort den ena roten var en metod som vi tog till förr men det blir inte en bra
tandersättning på platsen och svårt att hålla rent. Och för att täcka upp utrymmet så bör man då göra en liten bro med koppling till en granne.
Behandling föder mer behandling ….
Idag har vi den fantastiska möjligheten att ersätta med en implantatburen krona och skapa en ny tand.
Avboka specialisten och låt ta bort tanden. Låt området läka ordentligt därefter, bli bakteriefritt och återbilda ben.
Därefter kan implantatet sättas på plats. Låt inläkningen ta tid innan kronan sätts på plats.
Garantier kan vi aldrig ge då vi arbetar i biologisk, levande vävnad på individnivå men behandling med implantat är idag rutin och med god prognos.