Domningar i ansiktet

Fråga:

Hej!
Jag gjorde en allmän undersökning av tänderna den 15/9. Allt såg bra ut och en rengöring av tänderna gjordes endast. Jag sade klart och tydligt till både sköterskan och tandläkaren att jag hade en gammal skada på en av mina tänder i underkäken (en av incisiverna) och att inga verktyg borde nuddas där, då ilningar uppstår. Jag sade också att min förra tandläkare hade lagt något slags ”skydd” över just den tanden för att motverka fortsatta ilningar. Skyddet har fungerat bra så länge jag sköter tänderna med tandtråd och sköljer med flux.

Efter mitt besöket har ilningarna kommit tillbaka och halva nedre ansiktet, inkl tunga, tandkött och haka är bortdomnat. Området täcker just kring denna ilande tand som jag bad om att vara försiktig med (rengöring gjordes på denna tand ändå). Detta är en mycket obehaglig känsla som ständigt är där. Jag känner ingen känsel, det är likt pirrningar/bedövning. Det har gått över en vecka nu och jag börjar bli lite orolig. Vad tror Ni det kan bero på? Går det att åtgärda?

Svar:

Hej!
Det var en ovanlig symptomutveckling. Utbredningsområdet för dina besvär i området motsvarar nervens – men hur/varför detta utlöses av att man skrapar tandsten på en av framtänderna är inte självklart. Att en nerv triggas av något lite i periferin förekommer tex vid neuralgi i ansiktsnerven -trigenimusneuralgi- och smärtanfall kan utlösas av lätt beröring av huden eller tandköttet i nervens utbredningsområde. Den aktuella tanden bör röntgas tycker jag – och kanske hela den sidan av underkäken för att klarlägga anatomin och lista ut vad som triggar detta. Kontakta din behandlande tandläkare eller annan för utredning.