Död tand har gått sönder

Fråga:

På höger överkäke har min tand längst in gått av, att tillägga är att den är död sedan länge, en tredjedel av tanden finns nu kvar (kanske mer längre in i tandköttet) är det så pass allvarligt att jag måste åtgärda eller går det att avvakta? Har inte ont mer än om jag biter hårt i ett speciellt läge så att underkäkens tänder tar i. Smärtan är då inte heller så farlig, kanske en 3-4 på en 10-skala. Har nämligen ej råd att uppsöka tandläkare just nu, men ska göra det så fort jag får råd (1-2 månader).

Tillägg2 är att jag har otroligt dåliga tänder pga misskötsel och rökning, så tandvårdsräkningen kommer att bli enorm när jag väl tar mig dit.

Tack på förhand.

Svar:

Det är bra om detta blir åtgärdat så snart du har möjlighet. Det uppstår en inflammation runt en tand som är så trasig som du beskriver och det blir onödigt ont.
Investera i en eltandborste och mellanrumsrengörare nu och kom igång med en bra munhygien !
Om det blöder från tandköttet kan du under en begränsad tid hjälpa till med någon form av antibakteriell munsköljning. Tala med din tandläkare om att dela upp behandlingen – och därmed kostnaderna – och ta det mest akuta nu – och sedan göra en mer långsiktig plan.