Död tand?

Fråga:

Hej, var hos tandläkare för undersökning och tandputsning. Tandläkaren tog röntgenbilder och upptäckte ett hål på överkäkens vänstra sida. Jag sa att jag har haft lite känning i vänster underkäke, men inge akut. Då undersökte hon munnen och sa att en flisa hade lossnat på tand 34 underkäke. Hon fixade bägge hålen och sa att jag skall komma tillbaka om 1 vecka för att lägga på ett lager fyllning till under tandköttet på tand 34. När jag kom hem så kollade jag på tanden i spegel (34) den ser ut att vara död (brun vid roten och blågrå) stor skillnad mot de övriga. Mina frågor:

1 varför upptäckte inte tandläkaren om tanden är död? OBS syntes inga hål i röntgen på den
2 kan den vara inflammerad och ge besvär? (om den är död)
3 var det rätt av tandläkaren börja fixa den flisa under tandköttet om tanden är död?
4 bör jag söka en annan tandläkare, hur farligt är det att lämna tanden om den är. död (utan urdragning eller rotfyllning)

tacksam för svar:)

Svar:

Hej,

Bara för att det är brunt/grått betyder det inte att tanden är död. Har du haft känningar så bör tanden inte vara död. På röntgen om man tar en bild där hela roten syns kan man se eventuella infektioner som kan ge anledning till att rotfyllning bör göras, annars är det el- eller kyl-test som kan avgöra om tanden är levande eller död. En inflammation kan kännas och föranleda de besvären du beskriver. Jag ser inget konstigt att man fixar ordning när man har en flisa av kronan som gått sönder. Har du förtroende för tandläkaren du träffar tycker jag inte att du ska byta, alltid bra om tandläkare får göra klart hela behandlingen. Känner du oro och vill komma tidigare kan du alltid ringa och höra om det finns någon återbudstid.