Djup lagning

Fråga:

Hej!
Förra året gjorde jag en tillfällig lagning som funkade väldigt bra så gick med den några månader extra. Men så gick jag iväg nu för nån vecka sen för att få det avklarat.
Tandläkaren kunde inte få bort all karies men tog så mkt hon kunde, kom åt nerven vid nått tillfälle. Fyllde med nån medicin och fyllning. Sa att vi fick hoppas tanden höll sig lugn nu annars skulle jag få dra ut den.

På kvällen sen fick jag värk och hade värk från tanden upp till tinningen följande dagar från och till. Men eftersom hon kom åt nerven så antar jag att det är normalt. En vecka efter lagningen hade smärtan avtagit men ansiktet kändes däremot domnat på den sidan. Så ringde folktandvården för att kolla så det var normalt. De ville kolla på det. Så åkte dit och de tog bild på tanden och gjorde levnadstest. Ansåg att tanden höll på att dö men att det nu skulle funka att rotfylla så ville boka tid om sex dagar. Har redan lagt ut 3000 kr på tanden och att rotfylla för 4500kr känns hemskt. Men framför allt känner jag att är det rimligt att nu när värken äntligen lagt sig så ska jag göra ytterligare ett nytt ingrepp? Tänker själv att jag hellre väntar tills jag får problem med den och drar ut den istället. Så min fråga är dels om ni anser att tandläkaren gjort rätt och om jag kan avvakta?

Kände mig väldigt utlämnad när jag gick dit egentligen bara får rådfrågan men gick betala ännu mer pengar. Och att jag hade domningar såg de inte som farligt. Var hos folktandvården.

Med vänlig hälsning

Svar:

Hej!

Det är en fördel att vända sig till samma vårdgivare med en tand om denna, som krånglat en längre tid och där man planerat en stegvis behandling.
Svårt för en ny att bedöma och värdera läget.

Och dessutom får du ju betala för den tid som behövs för att sätta sig in i problemet.
Att din tand nu är symptomfri är p g a att pulpan dött av inflammationen. Det kan hålla sig lugnt på ytan en tid men sedan uppstår en infektion
på roten och du får besvär igen och kanske varbildning.

Om du vill behålla tanden så låt rotbehandla den nu – prognosen försämras nog om du väntar på rotspetsinfektionen.

Alternativet är ju att låta den vara nu med en temporär fyllning tills den hör av sig – och då ta bort den. Att ett försök gjordes med en stegvis rengöring från karies är helt korrekt. Ekonomi ska förstås vägas in och den inledande behandlingen är lite tuff upp till 3000 kr – innan tandvårdsstödet kommer igång.  Resonera med din ordinarie tandläkare som har historiken.