Det svider i munnen

Fråga:

Hej.
Jag har en tandprotes av plastmaterial upptill och en ny, kort, fast brygga av koboltkrom nere, sedan i mars, och en lös brygga av koboltkrom som täcker resten av nedre käken sedan den 9 september.
Jag hade talat om för tandläkaren att jag är allergisk mot nickel och fick efter några dagar, den 14 september en häftig allergireaktion som skadade svårt slemhinnorna och var tvungen att låta bli bryggan helt.
Nu är frågan, Vad är bäst? jag har lichen i munnen och skulle vilja ta bort den korta fasta och den långa bryggan
och få en ny av plast-nylon. som kan fästas med krokar i båda sidorna i de yttersta tänderna. Tandläkaren funderar på en allergiundersökning men det kan ju ta en evighet innan den blir gjord, och använda Titan som jag kanske tål, men blir mycket dyrare. Jag vill inte ha mera metall i munnen. Ögonen är också påverkade.
Vad rekommenderar du?

Svar:

Hej!

Det var ju besvärligt att du reagerat på materialet i din tandersättande bro och delprotes. Diskutera med din behandlande tandläkare om en akut remiss till specialistklinik i oral protetik vore bästa väg just nu.

Eventuellt kanske de vid behov kan skynda på en materialtest eller lösa problemet genom att avlägsna konstruktionerna och utföra i ett annat material. Men det måste först klarläggas exakt vad som orsakat din reaktion. En delprotes måste och framför allt i underkäken ha någon form av förankring till restbettet då den utsätts för ommöblerade krafter av tunga, kinder etc. Den kan inte vila stöda mot en större yta vilket är möjligt i överkäken med stöd i gommen mm.

Om din tandläkare är medlem i Privattandläkarna så finns ett treårigt garantiåtagande hos hen och efter överenskommelse därom kan åtagandet överlåtas till annan behandlare. Anmälan kan även göras till Patientförsäkringen.