Desperat rop på hjälp..

Fråga:

Hej!
Vi bor i Göteborg och jag skriver å min mammas vägnar. Min mamma har haft långvariga smärtor under käkbenet (en punkt under som strålar mot örat och mot halsen), hon har även upplevt tix uppmot ögat). Hon beskriver som att hon känner mittpunkten på smärtan och att den skjuter mot halsen och örat. Hon känner sig även svullen i halsen.
Hon har fruktansvärt ont och har haft det i 6 månader nu. Vi har varit hos 30 olika läkare/specialister/tandläkare under dessa 6 mån. Vi har vart hos tandläkare som tagit bort två tänder för dem trodde det var tänderna, då den smärtande punkten låg under den dåliga tanden sa läkaren. Men det slutade inte göra ont. Så hon fick remiss till odontologen för käkkirurgi på Sahlgrenska som öppnade upp vid tandköttet och ”rensade” vassa toppar och spolade. Det hjälpte 1 vecka sen var smärtan tillbaka. Sen har hon gått på tre penicillin kurer för att se om det hjälper. Sen har hon fått bettskena. Gått på Diklofenak, Alvedon, Ipren, allt som går i olika kurfaser. Testa övningar hos bettfysiolog. Sjukgymnast.
Jag har nu bokat tid hos hals/öron och neurolog för att se då man är så orolig om nåt allvarligt missats då vi under alla tiotals läkarbesök fått ett tiotal olika bedömningar:( Min mamma är även svullen på den sidan där hon har ont, bettfysiologen säger att det är för hon har starkare muskler där. Men det ser även jag som inte är läkare att det är svullet och blivit som en ”påse”, det var inte så innan allt detta började.

Kan det fortfarande vara nåt från tanden? Kan det missats nåt trots att de sa att allt läkt ihop fint o röntgen inte påvisade något? Kan det vara käkbensinfektion eller en inflammation under tanden? Kan det vara något farligare?
Min mamma har även nyligen blivit diagnotiserad med aritmy artvn. Hon hade även näthinneavlossning och gaskoppsavlossning för en månad sedan och nu börjar det på andra ögat.
Det händer så mycket på en gång! 🙁

Min mamma mår hemskt dåligt och även vi andra omkring henne som får se henne lida så mycket Snälla hjälp oss om du vet vad det kan vara eller om du kan någon specialist, vi är så desperata efter hjälp 🙁

Svar:

Hej!
Det var en mycket komplicerad historik och besvärligt att orsaken inte hittats och symptomen avklingat. I ansiktet/huvud/hals finns många komplexa smärttillstånd och orsak/samband är ibland ett detektivarbete att ringa in. Problem i nacke kan ge smärta i ansiktet mm – så kallad referred pain. Jag tänker nervsmärta när det har en strålande karaktär. En neurolog är då rätt instans att undersöka ur detta perspektiv. Ansiktsnerven kan få neuralgier i olika delar – och kan ibland även drabbas av bältrosvirus.

En annan smärtorsak – när det inte är tänder eller käkleder etc kan vara tinningartären Arteria Temporalis – den som även är involverad i migrän. Den kan få en speciell typ av inflammation som kan också kan påverka ögat. Spottkörtlar kan också ge problem och just de är ett gränsområde mellan tandvård och ÖNH specialitet. En magnetkameraundersökning bör göras – där ser man både ben, kärl grad av inflammation/vätska mm.
Hoppas ni får hjälp! Hör gärna av dig och berätta!