Cysta i käke

Fråga:

Var nyligen hos min tandläkare som upptäckte cystor på båda sidorna om käken runt visdomständerna. På ena sidan var cystan väldigt stor och hade ätit upp rötterna på två kindtänder. Cystorna var godartade och den största cystan opererade de bort på käkkirurgen i lund,två veckor efter upptäckten. Cystan var så stor att den hade växt ihop med nerven till hakan och fick kapas av helt, så nu är jag invalid för resten av livet med känselbortfall i min högra underkäke;haka,läpp och kindtänderna. Läkarna sa att den hade växt under lång tid.
Min fråga är nu: Varför har detta inte setts innan på röntgen genom åren, då de visste att mina visdoms tänder växte vågrätt mot kindtänderna och var väldigt nära kindtänderna.
Jag tänker på paragraf #3 i tandvårdslagen; ”stor vikt ska läggas på förebyggande tandvård”
Finns någon rutin i tandvården för större röntgenbilder,särskilt när visdomständerna växer på ett kritiskt sätt?
I förebyggande tandvård borde väl även rötterna ses över eftersom att detta också är en del av tanden, för då hade de sett att rötterna är uppätna av cystan?

Svar:

Hej,

I en undersökning hos tandläkare ingår flera delar och tandläkaren ska undersöka hela bettet/munhålan. Vid behov ska lämpliga röntgenbilder tas. Revisons tiden, det vill säga tiden mellan undersökningarna bestäms på individuell basis beroende på individens munstatus. Anser du att du blivit felbehandlad eller om diagnosen ställts för sent kan du vända dig till LÖF.