Brygga

Fråga:

Hej,
I april -23 var jag till tandläkaren på en rutinundersökning och då konstaterades att jag hade 2 hål i 2 tänder som jag har en brygga sitter fäst i sedan många år utan att haft några som helst problem.Tandläkaren sa att bryggan måste rivas och tänderna lagas,vilket oxå gjordes.Vid isättning av bryggan så kände jag direkt när tandläkaren satte den på plats att det spände väldigt mycket i munnen och påpekade det också,men fick till svar att det brukar göra det i början.Sen efter det började hemska veckor och nu över 2 månader har jag lidit av spräng huvudvärk,jätte spänd och värk i tandraden där bryggan sitter,jag känner så tydligt att det är det som orsakar mina besvär.
Det gör även ont att tugga på den sidan.Jag har gått på värktabletter sedan dess.Jag ska tillbaka till tandläkaren om några dagar ,vi har haft telefon kontakt innan ang.mina besvär.
Tandläkaren vill inte riktigt lyssna utan pratar hela tiden om att jag nog gnisslar tänder och behöver en skena,jag har aldrig haft besvär innan så det hävdar jag bestämt att det inte är det som orsakar mina problem.Jag går på knäna av värken och min fråga är vad jag som patient har för rättigheter i detta fall?
Om man nu måste ”riva ” bryggan som kostade mig mycket pengar,vem står för den kostnaden?
Tack på förhand!
Mvh

Svar:

Hej,

Tråkigt att höra att du upplever att tandläkaren inte lyssnar på dig. Att sätta in en bettskena efter ett stort arbete i munnen är vanligt, men de spänningar och huvudvärk du beskriver ska du inte behöva ha. Förklara åter för tandläkaren dina besvär och får du inte något gensvar kan du vända dig till IVO, Inspektionen för vård och omsorg för vidare vägledning om du anser dig felbehandlad.