Bro och skalfasader

Fråga:

Har nyligen gjort en bro på fyra tänder samt två skalfasader. Bron gjordes i zirkonium och skalfasaderna i e-max då dom inte gick att göra i zirkonium. Jag frågade tandläkaren flera gånger om det var samma färg på skalfasaderna och bron. Det skulle dom vara. Innan hon cementerade fast skalfasaden fick jag se den på prov. Jag var då så bedövad i överläppen så att jag inte såg att den var gulare i färgen upptill än tänderna på bron. Jag är jättebesviken. Vad kan jag göra åt det här? Jag har ju godkänt skalfasaderna utan att förstå vad jag godkände. Borde inte tandläkaren sett att det inte stämde i färg med bron.

Svar:

Hej!
Det är lite olyckligt att två material behövde bli ”grannar” då det kan ge lite olika färgupplevelse trots samma färgval. Zirkoniumoxid är mer opakt/tätare och mindre jusgenomsläppligt än en naturlig tand och även E-max och kan – trots samma färg – upplevas ”vitare”. Att fasaden är gulare mot tandhalsen kan beror på materialet i sig, men även på hur teknikern byggt upp porslinet på framsidan.
En naturlig tand har mer färg upp/ner mot tandköttskanten och det beror på tandens uppbyggnad. Tandens egentliga färg kommer från tandbenet/dentinet som finns under emaljskiktet . Ju tjockare emalj, desto ljusare tandfärg men då emaljlagret är tunnare ner/upp mot tandköttskanten så lyser mer av dentinets färg igenom.
Detta är alltså den naturliga färgfördelningen över tandytan. Idag – inspirerade av USA bl a – så vill många ha ”helvitt” en porslinsfasad utan denna naturliga färgskiftningen. Inför behandlingen ska bl.a sådana saker diskuteras så att man är överens om utformning, möjligheter, förväntningar och önskemål. Tala igenom situationen – vad som hänt och vad som kan göras – med din tandläkare och ge det lite tid.