Bro/brygga som lossnar

Fråga:

Hej! Fick infektion i en tand som drogs ut. I september monterades en permanent bro/brygga i överkäken som limmades fast i tanden intill. Bron/bryggan har en ”plåtbit” som är formanpassad till den bärande tanden. Den lossnade efter 6,5 vecka, då den åter limmades på plats. Detta höll några dagar. Ännu en gång limmades bron/bryggan fast, denna gång med ett, enligt tandläkaren, starkare lim. Samma kväll lossnade den igen. Kontakt togs igen med tandläkaren som då insjuknat i Corona och efter det är ej kontakt tagen. Är denna metod dömd att misslyckas? Det blir ju en snedbelastning med ett kraftigt brytande moment när det bara fästs på en sida. Blev rekommenderad denna metod av tandläkaren som ju är experten i detta ämne! Vad har jag för rättigheter? Har ju lagt ett antal tusenlappar på detta. Är jag bunden att anlita samma tandläkare igen för att kunna få någon kompensation? Har jag rätt att få tillbaks pengarna? Tacksam för svar.

Svar:

Hej!

En etsbro, en emaljretinerad konstruktion dvs stödtanden är inte preparerad/slipad utan en anläggning i porslin eller metall utformas mot tandens befintliga yta åtgärd 805. Till denna lödes en pontic, ersättning för den förlorade tanden. Det är att betrakta som en långtidstemporär lösning t ex i väntan på läkning för att kunna installera en implantatskruv. Terapin lämpar sig bäst för ersättning av en framtand och fungerar dåligt i sidopartierna då den utsätts för tuggkrafter.

En etsbro kräver ju teknikerinsats och blir tämligen kostsam och den omfattas inte av eventuellt garantiåtagande. Kontakta din tandläkare och eventuellt klinikens verksamhetschef (om det inte är samma person) och diskutera fortsatt behandling. Sannolikt behöver den bli en tandstödd bro förutsatt att granntänderna är lämpliga stödtänder och avseende ekonomin är det rimligt att viss hänsyn tas till vad du betalat för etsbron.