Borttag av tand

Fråga:

Hej! Fick tyvärr ta bort en tand för några dagar sedan. Tanden var liten o svår att få bort, om jag förstod det rätt blev roten kvar o skulle så kunna vara. Nu känner o ser jag en liten vit flisa som sticker fram, är vasst o antar då att det är en tandflisa som blivit kvar. Tandläkaren slipade lite innan jag gick därifrån så antar att hon såg att den var kvar. Nu undrar jag, kan det vara så eller kan det bli några komplikationer av kvarvarande tandrot o dessutom liten tandflisa? Mvh

Svar:

Hej!

Enda gången man eventuellt kan lämna en bit rot kvar är om det är en liten del av rotspetsen som inte är  inflammerad och som det skulle innebära stort omak /risk att ta bort.

Att lämna en så stor del av roten att den är blottad och behövde slipas för att inte sticka upp ur hålet kommer inte att fungera. Det blir direktinfart för bakterierna och slemhinna och ben kommer inte att växa in och täcka.

Be om remiss till tandkirurg om din behandlande tandläkare inte känner sig skickad att göra ingreppet.  Du kan även anmäla händelsen till Patientförsäkringen för att eventuellt få ersättning för kommande behandling som behandlingsskada.