Blottad tandhals slutar aldrig ila

Fråga:

Hallå! Fick för första gången i mitt liv en blottad tandhals i somras. Berodde delvis på felaktig borstteknik och att jag använde ett hårdare borsthuvud än vanligtvis under ett par veckor. Har numera ändrat borstteknik genom att borsta varje sida av varje tand i två-tre sekunder var för sig. Min tandläkare satt också på fluorlack på tandhalsen i september.

Tandhalsen är betydligt mindre känslig mot kall luft än vad den var innan fluorlackeringen. Den verkar dock precis lika känslig mot vätskor som den var innan. Har dessutom prövat att sätta en liten droppe tandkräm på tanden (efter min tandläkares rådgivning) och det ilar till ganska rejält varje gång jag gör det. Det kan dessutom göra ganska ont när jag tuggar med tanden emellanåt.

Borde ilandet/smärtan inte försvinna två-tre månader efter tandläkarbesöket? Jag har bytt tandkräm från oralb till sensodyne, slutat med godis (äter ihuvudtaget nästan aldrig sötsaker numera) och ändrat borstteknik. En vän till mig har annars rekommenderat tandköttkorrigering som lösning, men väldigt få kliniker verkar erbjuda det ingreppet.

Mvh

Svar:

Hej!
Orsaken till en blottad tandhals är sällan tandborstning – utan överbelastning.
Speciellt eftersom det verkar vara en enstaka tandhals – så är det troligt att just denna tand är utsatt för tandpress/gnissling. Eftersom symptomen kvarstår trots lokal fluorbehandling så stärker det min teori.
Eftersom tanden dessutom är tuggöm så är det nog ingen tvekan om diagnosen.
Tandköttsplastik är svårt och lyckas inte så ofta – utan det bästa är att se till att processen inte fortgår från dagens läge.
Be din tandläkare kolla belastning och justera.