Blödande tandkött

Fråga:

Hej!

Går regelbundet till tandhygienist 2 ggr/år och har så gjort i mer än trettio år. De sista gångerna jag varit hos henne och hon då har skrapat någon tand så att det börjat blöda så upphör inte blödningen förrän efter flera månader. Har inga märkbara besvär innan jag besöker hygienisten och har inga alarmerande djupa tandfickor. Jag har alltid borstat tänderna jättenoga och har ett flertal olika borstar. När jag efter besöket borstar i det blödande tandköttet kan jag, över tid, märka en förlust av vävnad. Har pratat med såväl hygienist som tandläkare men får inte något ordentligt svar. Vad skall jag göra?

Svar:

Hej!

Svårt att säga utan den kliniska bilden och tydligen även om man har den eftersom dina behandlare inte kan ge en tydlig förklaring.
Om hygienisten måste skrapa på ett vist ställe så är ju orsaken att här finns tandsten på grund av svårigheter (som t ex rotanatomi/ för trångt eller för stort mellanrum) för dig att hålla absolut rent just här. Kanske är stället även extra utsatt för färsk saliv och därmed salthalt vilket ger snabbare och rikligare tandsten.
Blödningen talar för att något ju inte fungerar med rengöringen just här.
Fråga din hygienist om att hitta ett annat sätt och verktyg att använda för rengöring.
Stötta eventuellt med Corsodylgel på mellanrumsborsten/tandstickan under några dagar när du upplever problemen.
Bra att inte några djupa fickor konstaterats.