blåsor

Fråga:

Hej!
Jag har sedan lite mer än ett halvår tillbaka haft återkommande blåsor. Oftast sitter de ganska långt bak typ vid svalget och är vita. När jag får en blås är den kvar i ungefär 2 veckor och ibland har jag ingen blåsa alls men nästan alltid. Var förkyld för nån vecka sen så fick jag mer blåsor och längre fram i munnen och även små sår på sidorna i munnen. Det gör ont och är jobbigt att äta osv när de är som värst.
Vad kan man göra?
Tack på förhand.

Svar:

Hej!

Det är inte känt vad som orsakar de tillfälliga sår i munslemhinnan som kallas för aftösa sår eller afte. Mest troligt är en autoimmun process som aktiveras när individen har ett nedsatt allmäntillstånd ofta i samband med förkylning eller annan infektion. Det finns ingen enkel behandling som botar så man får försöka att lindra symtomen.

Många patienter är hjälpta av att använda en tandkräm för känslig munslemhinna Zendium, som inte är för stark och inte innehåller ämnet natriumlaurylsulfat. Under den mest smärtsamma fasen kan man behöva hjälp av bedövningssalva/sköljning som finns på apoteken. Är det för besvärligt att äta så  kan du behöva receptbelagda läkemedel och sök då tandvården, Husläkare eller Öron Näs och Hals specialist. Eftersom du har haft besvären återkommande under en längre tid så kan en allmän hälsoundersökning vara lämplig för att kolla blodvärden mm.