Biter i kinderna

Fråga:

Har i 2 år nu haft beroendet av att bita i mina kinder och på mina läppar. Dem är helt förstörda nu och har försökt flertal gånger sluta men det går verkligen inte, det går inte. Sedan sitter jag uttråkad i skolan och biter utan och tänk på det eller tom ibland i sömnen. Så när jag biter så pressar jag ihop tänderna så jag får kramp i käken och får huvudvärk. Kan inte sluta!!!! Har läst om tandskener och liknade slags skydd för tänderna…. Tänker att skydd på tänderna kan göra så jag inte kan bita så då får jag inte kramp och huvudvärk. Men tror du det kan funka och isf tror du tandläkare kan gå med på att göra eller hjälpa eller så där med tex en skena av den andledningen? Är 13 år så är det annars bara enklare att köpa någon på nätet eller om du vet ngt bra skydd man kan köpa??

Så tror du det kan funka med ngt slags skydd för tänderna så jag kan sluta bita? Vilket skydd tror du då kan vara bra för mig som är14? Ngt bra diskret att ha i skolan? Ska man ta hjälp av en tandläkare? Tror du dem tillåter skena för att sluta bita?

Snälla svara inte att det handlar om att bara sluta bita för har försökt 2 år då detta pågått men det går inte…

Svar:

Ja visst kan du få hjälp för att bryta denna ovana. Eftersom du inte är färdigvuxen i tänder och käken kan en hård bettskena – som hjälper mot tandpressning/gnissling och huvudvärk – kanske inte funka just nu. Man får kolla hur stora besvär du har och kanske är det det bästa i alla fall nu.
Ovanan att bita i kinder och läppar kan man häva genom att efter ett avtryck av tänderna i överkäken – låta göra ett tunt "plastöverdrag" i klarplast (syns inte) till tänderna. Du kan också släppa på spänningen genom att blåsa upp kinderna stort och "tappa hakan".
Tala med din tandläkare !