Bettskena

Fråga:

Hej!
Jag pressar tänder och tunga och har bettskena med gom. Den har som två krokar som sitter mot tänderna. Häromdagen fastnade jag med ena kroken i morgonrocken och är osäker på om kroken ändrade sig. Jag har inte fått skenan hos min tandläkare och de vill helst inte kolla på den. Har fått den hos bettfysolog, inte lätt att få tid där.
Skenan sitter fortfarande fast på tänderna. Min fråga är om den kan förstöra tänder om kroken ändrat ställning så den inte sitter lika hårt, (på tuggytan) . Knastrar ibland när jag tuggar på den sidan.

Mvh

Svar:

Hej!

En bettskena behöver sitta stabilt för att göra sin kur. Om den rör sig är risken nog i första hand att skenan går sönder. Om du kan sätta skenan på plats så skadar inte klammern tanden men den kan ju eventuellt sticka ut i kinden. Det är ju obehagligt men inte farligt.

Försök kontakta bettfysiologen och hör om de kan hjälpa dig med en kontroll så att du vet hur du ska hantera detta. Om din ordinarie behandlare inte känner sig bekväm med att bedöma och justera bettskenan kanske du kan hitta en tandläkare som kan mycket om bettskenor mm, då specialister i bettfysiologi ofta har långa väntetider och det kan vara bra med en alternativ kontakt för justeringar. Fråga din tandläkare om hen vet någon, sök annars på nätet.