Bettskena

Fråga:

Hej!
Jag sa till min tandläkare att jag vill ha en bettskena och att jag vill ha en sådan jag hade tidigare som gör att man inte kan bita ihop med tänderna längst bak. Käken hamnade då i ett avslappnat läge.

Han svarade stressat, ja en bettskena menar du. Och så stressade han vidare och gjorde avtryck. Han ställde inga frågor när jag sagt att jag biter ihop jättehårt på nätterna. Han gjorde bara avtrycken.

Jag pressar även tungan hårt så jag har tydliga tandavtryck i tungan och bitvallar i kinderna. Har ont i käkar och ansiktet. Kan inte gapa stort och det låter i käkarna ibland. Har spänningshuvudvärk. Han frågade aldrig så detta vet han inte.

När jag sen får skenan passar den dåligt, går knappt att trycka på plats ibak. Han tryckte hårt så att det smällde till när den åkte över tänderna längst bak. Efter mkt borrande i skenan gick det bättre.

Men har nu testat den hemma och jag kan bita ihop lika hårt som förut. Har läst på nu och förstått att min förra skena var en relaxeringsskena, och nu har jag fått en stabiliseringsskena.

Tandläkaren lyssnade inte på mig, eller förstod inte svenska så bra. Jag fick inte det jag ville ha och fick betala 3700kr. Kan jag be om en ny skena?

(Är det lämpligt att ta avtryck för bettskena när man har en tillfällig lagning efter påbörjad men ej genomförd rotfyllning på molar i underkäke? Tanden blev efteråt jätteöm för lätt beröring, och senare kom tandvärk).

Svar:

Hej!
Att behandla patienter med problem med tandpressning/gnissling kräver lite specialkunskaper men nr 1 är att lyssna på sin patient. Den typ av relax skena du haft är effektiv och kan användas för korttidsbruk – men kan leda till oönskade tandförflyttningar och händelser i käkleden. Sök en tandläkare med inriktning på bettfysiologi eller be om remiss! Tidpunkten för avtrycken spelar mindre roll och inpassning krävs alltid i upp till 3 månader.