Bett känns ojämnt

Fråga:

Hej!

Förra månaden besökte jag en tandläkare för att en lagning jag haft sedan en tid bakåt fortfarande gjorde ont när jag åt hårda saker (tand 46). Tidigare hade denna lagning endast slipats då den ansågs vara för hög, men denna gång menade tandläkaren att fyllningen var för tunn, och således la hon nån fyllning på den, men hon behövde även slipa i motbitningen. Nån dag efter började jag få en massa problem med bettet. Det kändes ojämnt, som att högra sidans molarer inte hade kontakt med varandra såsom på andra sidan. Jag började även få knäppningar i käken när jag tuggar eller gapar, huvudvärk, nackvärk och värk i käken. Allt detta kom alltså samtidigt ungefär två dagar efter mitt besök hos den tandläkaren.

Jag har besökt två andra tandläkare sedan dess och både har kollat på mitt bett med ocklusionsfolie bl.a. och båda menar att mitt bett är normalt, att alla punkter har kontakt med varandra, trots att det inte känns så för mig. (Den tanden som jag hade problem med, alltså tand 46, fick också lagas på nytt i samband med besöken.) Jag fick bettfysiologiska övningar för knäppningarna men det har inte hjälpt.

Detta har tärt på mig mycket psykiskt den senaste månaden. Jag har haft mycket ångest och blivit fixerad i hur mitt bett känns. Det har gått så långt att jag får ont i magen och jag känner mig allmänt nedstämd pga bettet. Det känns som att ingen förstår mig eller tar mig på allvar, och jag är rädd att detta problem aldrig kommer lösas då tandläkare inte ser något fel. Det känns så ojämnt i bettet, speciellt när jag känner av med min underkäke i höger och vänster. I vänster sida finns det en ”vägg” eller ett stopp i kanten av mina molarer i överkäken, men detta finns inte i höger sida. Jag tror på att det var slipningen i motbitningen av tand 46 som triggade detta, och att den slipningen är för kort. Det är det enda som verkar rimligt då allt ändå började igång i samband med det tandläkarbesöket.

Hur resonerar du kring detta? Jag är så desperat för hjälp, det känns nästan som att mitt liv har satts på paus.

Svar:

Hej,

Tråkigt att höra. Gör man en ny fyllning eller justerar en gammal blir förhållandena annorlunda men det behöver inte betyda problem som dina. Alla problemen du räknar upp behöver inte utspringa från den slipade tanden men tillsammans blir det komplext. Naturligtvis kan man lindra dina problem och förhoppningsvis få bort dem helt. Jag tycker du ska ta diskussionen med din första tandläkare och be hen remittera dig till en bettfysiolog för att få bästa förståelse och behandling.