Benutskott

Fråga:

Hej,
I december 2017 gjordes en undersökning, ett litet hål hittades och åtgärdades av tandläkare samma månad.

Efter besöket kändes det både vasst och ”knöligt”, tog kontakt med tandläkaren och fick tid i januari för att åtgärda det vassa och se på det ”knöliga”.

Tandsköterskan jag då träffade såg på det knöliga och kunde inget göra. Hon gjorde sannolikhet andra stora fel, hela besöket kändes fel och hon hittade varken knöligheten eller det vassa utan borrade ner tand 37, 36 och 35 utan att veta vad som borrade på?!
Hon borrade så mycket på tand 36-35 att jag blev orolig och tyckte att det räcker nog såhär…

Efter besöket kändes det fruktansvärt fel, obehag och det blev värre för var dag, men det var svårt att veta vad exakt som var fel. Jag avvaktade några dagar för att försöka kunna hitta felet för att beskriva problemet för tandläkare, men allt var bara fel i mun/käken så jag valde att kontakta folktandvården igen för en ny tid.

En plan för att åtgärda eller försöka återställa problemet är upprättad och pågår än idag, besök hos tandläkaren sker 1ggr/mån. Nu lite mer än två månader efter ursprungsfelet har jag upptäckt ett benutskott (enligt tandläkaren) som sitter direkt under ca. 36-35 där problmet är. Enligt tandläkaren har benutskott och denna situation ingen som helst samband. Men enligt mig så är det en följd av vad som blev fel från början…

Nu behöver jag en second oppinion och här därför av mig till er för att kunna få rätsida på det här…

Svar:

Hej!
Benutskottet – en så kallad exostos – är inte ovanlig just på insidan av underkäken. Det är ett individuellt reaktionssätt – beroende på ”fallenhet”/gener och ibland på belastning. Pålagringen av ben är helt ofarlig och behöver längre tid för att bildas än den period du haft besvär efter bettslipningen. Att den slipningen fick så stora konsekvenser kan vara tecken på att du tandpressar/gnisslar och att balansen i ditt bett därför är extra känslig för förändring och svår att åter balansera.
Jag är personligen tveksam till att låta en sköterska ta hand om behandlingen av en bettinterferens, som uppenbarligen var svår att identifiera och diagnosticera. Våra sköterskor är ofta kvalificerade att göra fyllningar efter tandläkarens preparation av tanden – men inpassning i bettet kan vara knepigt och slipad tandsubstans är slipad. Summerat alltså: kanske har du en icke diagnosticerad tandpressning/gnissling – och obalans /förändringar (även små sådana) i bettet kan då starta en snurr som den du nu upplever. Ofta kan en bettskena vara en bra behandling för få musklerna att spänna av så att käken intar
rätt läge och tänderna kan balanseras in.