Benskörhet och tandutdragning

Fråga:

Hade tandvärk för ungefär en månad sedan o besökte tandläkare, inflammation o hon lade in antibiotika. Fick välja att dra ur tanden eller rotfyllning, valde rotfyllning då jag har benskörhet o i maj månad fick min första infusion o tar 1 tabl Calcichew dagligen. Gjorde rotfyllningen för cirka 2 veckor sedan o idag skulle fortsättningen ske (krona?). Då hade tanden spruckit o det enda som återstod var tandutdragning. Nu undrar jag om risker i samband med benskörhet, googlat som man inte ska göra. Och är naturligtvis väldigt orolig. Hur vanligt är detta att efter så kort tid att en tand spricker? Att den blir skörare med tiden det kan jag förstå men så direkt.

Svar:

Hej!
En tand som rotbehandlas är ofta så skadad och har förlorat så mycket tandsubstans att frakturrisken är  tämligen stor. Tyvärr händer det då att den sprickor så att den inte längre är behandlingsbar som i ditt fall.

Det är korrekt att man ska vara lite extra uppmärksam vid tandborttagning på en patient som behandlas för benskörhet. Vi vet numera hur dessa patienter bäst tas om hand och därmed minimeras risken för komplikationer.

Diskutera med din behandlande tandläkare och eventuellt din läkare om vad som väntar och planeras. Det viktiga är att den är infektionsfritt och att hålet efter tanden försluts väl efter borttagningen.