Behövs implantat?

Fråga:

Jag har sedan 2 veckor tillbaks dragit ut två mjölktänder som sitter näst näst längst bak på vardera sIda av underkäken. Detta för att sedan skriva in implantat. Men nu börjar jag fundera på om det verkligen behövs. Just nu när det inte är helt läkt kan jag inte tugga just där tänderna satt men hur blir det när det väl är läkt? Behöver jag tandimplantat för att jag ska kunna tugga ordentligt i framtiden? Rent estetiskt behövs de ej då det inte syns när jag ler men jag undrar om det funktionella. Vad tror du? Jag är rädd att i framtiden gnissla sönder implantaten o att jag då måste göra om allt igen dessutom…

Svar:

Eftersom du kallar detta ”tanden näst längst in ” så tolkar jag det som att du saknar nr 7. Då blir ditt bett reducerat – om du har 6-or /saknar 5-or (där mjölktanden nu tagits bort).
Du oroar dig för att du ska gnissla sönder implantatkronorna – om du vet med dig att du gnisslar finns större skäl att skapa så bra bett som möjligt utan tandluckor – som kan göra att tänderna rör sig i oönskad riktning.
I samband med implantatplaneringen för man titta över hela bettet och kanske också göra en bettskena. Diskutera med din behandlande tandläkare !