Behandling med stöd av försäkringskassan

Fråga:

Hej,

Jag fick ingen information om att det kunde tillkomma extra kostnader som inte blir rapporterade till försäkringskassan. Stämmer det?

Vänligen se tandläkarens svar:

mellan skillnaden är för extra kostnad som inte är ersättning berättigad från försäkrings kassa.

1:a är från 5/11 2020 :extra tandtek kostnad på 1725.

2:a är från 3/12 2020: extra pontic ( extra hängande tand på bron) kostnad på 2235

så 3960 kr betalar patienten 100% utan ersättning från FK och detta var inräknad med i kostandfröslaget från första början.

Med vänliga hälsningar

Svar:

Hej!

Tandläkaren ska informera om din terapiplan och du som patient ska samtycka till behandlingen innan behandlingsstart. Tandläkaren har också en skyldighet att informera om preliminärt kostnadsförslag för den planerad behandlingen. Det är inte alltid möjligt att säga ett exakt belopp men man har rätt som patient att få veta om man till exempel ska göra en krona i ädelmetall och att man då som patienten betala 100% för metallen eller om det är någon behandling som ska göras som inte ingår i tandvårdsstödet – då betalar patienten 100%. Allt detta ska framgå av kostnadsförslaget men det kan givetvis vara svårt att säga ett exakt pris, dock har de flesta tandläkarna en ganska bra uppfattning om åtgärdernas pris. Det är alltid bra om tandläkaren ”tar i lite” för det är lättare att meddela att slutpriset blev lägre än tvärt om.