Behandla benet efter implantat borttagning?

Fråga:

Hej,
Två av mina fem implantat ska tas bort pga infektion. Den tandläkare som kommer att ta bort dem anser att benet regenereras på ett naturligt sätt efter borttagning medan en annan som jag har pratat med säger att man måste behandla benet efter borttagning så att man inte har problem i framtiden när man borrar hålet igen vid ett nytt implantat. Detta problem kan vara att benet inte är tillräckligt hård och man får ingen ’ren hål’ när man borrar eller att hålet efter borttagning fylls med mjukvävnad och det går inte att ha ett nytt implantat. Jag är lite räd och förstår inte hur kan två tandläkarna ha olika åsikter om samma problem. Tacksam för ditt svar!

Svar:

Innan man planerar för nya implantat bör orsaken till misslyckandet fastställas och planeringen utgå från att det inte får hända igen .
Rökning? Diabetes? Bristande munhygien ? Belastning? etc
Tandvård är ingen exakt vetenskap såtillvida att bara en behandling är den rätta. Terapival utgår från – förutom lagregler/föreskrifter mm – behandlarens kunskaper och erfarenheter.
Du har ju nu fått två alternativ och jag rekommenderar att du tar ett fördjupat samtal med dem båda och därefter känner efter vad du tror blir bäst.