Bedövningssprutan

Fråga:

Hej,

Jag lagade en kindtand i underkäken förra veckan. När tandläkaren bedövade så kände jag hur sprutspetsen liksom tog i tandbenet 2-3 gånger.
Jag har googlat på detta och läst att tandläkaren ska försäkra sig om att de har benkontakt när de bedövar för att undvika komplikationer. Men jag har aldrig känt detta tidigare när någon annan tandläkare bedövat.
Sen kändes det även som elstötar under tungan eller att det strålade ut mot tungan. Precis då han bedövade. Men sen försvann det.

Undrar nu om det är normalt att man ska känna detta? Att sprutan tar i tandbenet och elstötarna i tungan. Eller är tandläkaren för hårdhänt i sin behandling? Eller oskicklig? Vill ju inte riskera en avbruten sprutspets i käken.

Är 40 år har lagat flera tänder men aldrig märkt detta förut. Kanske bäst att gå till en annan tandläkare?

Svar:

Hej!

Det är helt riktigt med tekniken att man vill ha benkontakt när man lägger den typ av bedövning du beskriver. När tänderna i underkäken bedövas med en sådan blockad kan man komma åt en stor nerv till tungan, detta är mycket vanligt och inget onormalt. Träffar man precis på nerven till tungan känns det som en elstöt, vilket du beskriver. Jag tror inte din tandläkare är oskicklig och du får själv bestämma om du tycker att hen är för hårdhänt för att du ska tycka det är obehagligt eller ej. Denna upplevelse är inget unikt och ingen felbehandling, om du har fullt förtroende för din nuvarande tandläkare tycker jag att du ska fortsätta hos hen.