Bedövning tandläkarbesök

Fråga:

Hej, var hos tandläkaren igår och lagade, nedre käke, höger sida, två hål under fyllning i tand nr fem och sex. Fick en bedövning innan, vilket jag alltid har tagit vid borrning under min livstid, är 51 år gammal och vet hur det fungerar.

Blev bedövad kl.10 och då jag gick från tandläkaren 11:30 var jag bedövad hela del av tungan, del hav hakan, hela höger kind, höger sida över tinningen och höger huvudsida längs hela sidan. Kände mig yr då jag gick hem, bor 10 min från klinik, la mig och sov 1,5 tim pga detta. Då jag vaknade kl.13 var det fortfarande bedövat. Bedövning släppte sakta mellan kl.14-14.30.
Känner mig omtumlad och tar det försiktigt resten av dagen, ingen stress. Vaknar upp dagen efter med en fruktansvärd huvudvärk. Har tandläkaren stuckit fel och bedövat del av min hjärna och är det farligt.

Svar:

Hej,

Jag vill inte säga att din tandläkare stuckit fel utan att hen kommit åt vad jag tror den ytliga ansiktsnerven vilket gjort att du fick en tillfällig förlamning på höger sida. Att bedövningen satt så länge är helt normalt. Det är inte farligt, risken finns när man som i ditt fall blir bedövad i underkäken. Tungan ska bli bedövad då också. Hjärnan är inte bedövad men nerven som tandläkaren bedövade primärt har ett ursprung i tinningen så det är inget onormalt.