Bedövning som inte tar

Fråga:

I augusti fick jag värk i en kindtand i nedre högra käken, det är en gammal amalgamfylld tand som jag bytte lagning på för många år sedan. Tandläkaren konstaterade karies på utsidan nere vid tandköttet. Han satte ett flertal bedövningar men ingen tog. Han kunde ändå fixa hålet och allt kändes bra till i början av januari då jag började få värk igen. En bit av lagningen hade lossnat och han fixade det utan att behöva borra så mycket så det var någorlunda okej med en bedövning. En dryg vecka gick och jag började få värk igen. Nytt besök. Bedövningen tog inte trots att han la flera. Han fick ändå borrat så pass mycket att han kunde sätta dit ett provisorium. Han kan inte se något fel på tanden och vill försöka rädda den från rotfyllning (. Ett par dagar senare lossnade hela provisoriet. Nytt besök. Ingen bedövning den här gången. Nytt provisorium. Har värk från och till. Den avhjälps med alvedon. Ska på återbesök om en vecka.

1. Varför tar inte bedövningen? Finns det alternativ? Är orolig inför nästa besök och eventuell rotfyllning om inte bedövningen verkar.
2. Behöver jag vara orolig för min tandläkares kompetens? Tänker på att jag varit där så många gånger för samma problem.
3. Rotfyllning eller dra ut om tanden fortsätter värka?

Svar:

En tand med denna historia – stort amalgam/karies /lossad fyllning och symptomgivande till och från har sannolikt en pulpa som är på väg att ge upp. Den behöver rotbehandlas för att bli symptomfri. Om det finns hygglig mängd tandsubstans kvar – och inga sprickor kan ses tycker jag man kan försöka rotbehandla. Att den är svår att bedöva är nog tecken på just inflammation i pulpan som gör att det inte blir helt smärtfritt. Ibland kan man lägga en ledningsanestesi och lite extra runt tanden – och ibland en liten dos i överkäken – ibland blir det liksom överslag i nerverna. Inför behandlingen kan man potentiera bedövningsmedlet genom att ta t ex en Alvedon ca 1 timme innan behandling. Man kanske kan dämpa inflammationen i tanden genom ett bra provisorium med lugnande cement .
Val av behandling är ju även en ekonomisk fråga – så diskutera prognos med din tandläkare.