Bakteriedödande munskölj inverkan på orala floran?

Fråga:

Jag har haft en inflammation i läppar och tandkött. Rött, känsligt, ev några mycket små blåsor. Kanske en allergi till något eller en överkänslig reaktion till en pågående rotbehandling. Inflammationen är på bättringsväg.
Min fråga är. Om man sköljer med munskölj där innehållsförteckningen lyder som följande: 1 ml vätska innehåller: klorhexidindiglukonat 1 mg.
Hjälpämnen med känd effekt: sorbitol 42 mg/ml och etanol 65 mg/ml.
Pepparmyntolja, xylitol 45 mg, polysorbat 80, etanol (96 %), sorbitol 70 % (icke kristalliserande), renat vatten.
Vid två sköljningar per dag, i hur lång tid kan man bruka innan det börjar förstöra munnens naturliga flora. Jag har förstått att sådana munskölj inte bara dödar skadliga bakterier utan också vänliga bakterier. Kan det även ske ofter bara några dagars bruk?

Svar:

Hej,

Det är rätt att många av munsköljningsprodukterna inte är tänkta att använda kontinuerligt utan bara under kortare perioder så som 1 – 4 veckor. Vet också att det finns produkter som heter ”…. daily” då de ska vara anpassade att kunna användas mer kontinuerligt. Förstår att klammern som används under rotbehandlingsbesöken också kan ge sårig och irriterat tandkött. Viktigast är att borsta tänderna ordentligt för att minimera mängden ogynnsamma bakterier och det är bra som du gör att komplettera med ett munsköljningspreparat som är antibakteriellt.