Åtgärd 107

Fråga:

Jag vet att det är fri prissättning. Men har en fråga ändå. Jag gjorde en basundersökning förra veckan hos min tandläkare. Åtgärd 101. Det gick snabbt. Han förklarade att jag har ett förminskat käkben och början till tandlossning. Jag har en underliggande bindvävssjukdom EDS som delvis har påverkat detta. Jag gav honom utskrifter med fakta om min diagnos. Vi kom överens om att han skulle skicka en remiss till specialisttandläkare.
Då sa han att remissen skulle kosta 1895 kr. Jag blev förvånad och sa det. Han förklarade det med administration. Vilket också gjorde mig fundersam. Har aldrig betslat för en remiss förut. Trodde att en viss administration ingick i läkares och tandläkares arbetsuppgifter?
När jag sen fick kvittot efter betalningen stod det att det var åtgärd 107 (och 101 förstås). Åtgärd 107 innefattar omfattande akut eller kompletterande undersökning. Vilket inte skedde. Det var en kort basundersökning. Står ingenstans att det finns ngn åtgärd som innefattar skrivande av remiss.
Jag ringde upp tandläkaren och frågade igen om detta. Han förklarade att det var mycket administration att skicka remiss. Han sa att det var kotym att ta betalt för det via åtgärd 107.
Jag undrar nu verkligen om det är rätt att ta så mycket betalt för att skicka en remiss? Och att använda sig av prissättningen för åtgärd 107 som inte uttrycker någonting om remiss eller administrationsarbete? Vad är riktlinjerna?

Svar:

Hej,

Stämmer att man kan kombinera åtgärd 101 Basundersökning med åtgärd 107 som är omfattande undersökning av tandläkare. Referenspriset för åtgärd 107, är 1845 kronor och i den åtgärden ingår remisskrivande vid behov. EDS är ett sällsynt hälsotillstånd men ändå relativt vanligt om man arbetat som tandläkare några år brukar man ha träffat någon patient med diagnosen, och då ha vetskap om tandlossningsproblematiken samt vikten av ökat tandvårdsstöd inom munhälsan. Tycker det är bra om du kan träffa en specialisttandläkare för stöd och sedan om allt fungerar återgå till allmäntandvården.