Återkommande vita fläckar på framtänderna

Fråga:

Hej!
Jag är 23 år och har problem med att jag ibland får tydliga vita fläckar på mina framtänder. Det sker lite då och då så dessa fläckar finns inte alltid på tänderna. Tror att det sker varje dag men har svårt att veta när det uppkommer och hur länge det är kvar då jag inte känner något utan endast kan se det i spegeln. Jag har en fyllning i min ena framtand då tanden gick av en bit för ca två år sen. Denna fyllning syns väldigt tydligt när jag får dessa fläckar, vilket gör att andra kan kommentera det. Jag undrar vad detta kan bero på och vad jag kan göra? Jag har problem med muntorrhet, som tros vara följd av medicinering med antidepressiv medicin. För detta sköljer jag med ”Flux dry mouth rinse” två gånger om dag och tar salivstimulerande tabletter, är dock dålig på att ta dessa tabletter varje dag. I övrigt är jag hälsomedveten och tänker mycket på vad jag äter och dricker och borstar tänderna med eltandborste, men tandkräm brukar variera. Vet inte hur länge jag haft detta problem men i alla fall något år, så min tandläkare vet om fläckarna dock inte hur de påverkar mig psykiskt. Men nu efter ännu en kommentar om mina tänder känner jag att jag behöver hjälp med problemet så är oerhört tacksam för hjälp!

Svar:

Hej!
Det du ser är sannolikt utvecklingsskador i emaljen.

De kan uppkomma endera genom att du slagit i dina mjölktänder och att emaljen på den permanenta tanden just där då blev lite påverkad. Den är mindre mineraliserad och ser därför vitare och lite kritaktig ut.

Vita fläckar kan även uppstå om emaljbildningen störs av för mycket fluor i dricksvattnet eller vid väldigt hög feber eller magproblem. Om tandytan torkas ut syns fläckarna tydligare.

Eftersom du har en tandskada och nu är vuxen kan det vara läge att göra fasader på de aktuella tänderna. Kanske har du en olycksfallsförsäkring  som kan hjälpa till med ekonomin? Tala med din tandläkare!

Bra att du är medveten om din muntorrhet och vidtar åtgärder för att minska risken för tandproblem. Det finns en bra tablett Xylimelt som är långtidsverkande för natten t ex.