Artrit

Fråga:

Jag har flera rotfyllningar och kronor .
Samtliga gjorda för ca 20 år sedan. Ett par år efter dessa stora ingrepp som också inkluderade amalgamrensning så fick jag problem med lederna och inflammationer.
Jag blev diagnostiserad med Artrit efter flera år
med svåra smärtor. Jag har nu läst och förstått att allt det här kan ha ett samband. Jag var fullt
frisk innan jag gjorde ingreppen,var då 40 år.
Idag är jag 62 år gammal. Bör jag och kan man ta bort gamla kronor och rotfyllningar? Hur går det till ? Gör Tandläkaren det på begäran även om jag inte har några andra problem i tänderna?Vad sätter man dit istället för det man tar bort? Många svåra frågor tacksam för svar

Svar:

Hej!
Samband mellan rotbehandlingar/trasiga tänder och allmän hälsa har definierats olika under olika tider. Klart är ju att en infektion i munnen, i en tandrot eller en djup tandköttsficka kan orsaka utsådd av bakterier i blodet. Man hittar ibland i studier munbakterier i kärlväggen som grogrund för blodproppsbildning mm. Rotbehandlade, infektions- och symtomfria tänder kan fungera alldeles utmärkt och har lite oförtjänt dåligt rykte. Din misstanke om ett samband med din artrit motiverar inte att ta bort rotbehandlande symptomfria tänder – men en grundlig utredning bör förstås göras för att frikänna aktuella tänder från restinfektion, som kan belasta ditt immunförsvar.
Be om en remiss till en specialistklinik i rotbehandling för utredning. Egna tänder biter bäst! Eventuellt uppkomna tandluckor kan lämnas så; ersättas med en tandstödd bro eller en implantatburen krona där så är möjligt.