Är mitt bett fel? Och fråga om spända käkmuskler

Fråga:

Hej!
Mina framtänder på nedre käken är lite ojämna på så vis att två är framför resten. När jag biter ihop så känner jag av det väldigt mycket. Tand 32 stöter in i tand 22 och tand 21. Så det skapar ett tryck mot undertanden. Har inte haft detta problem förut då alla mina tänder var raka. Är det ett stort nog problem för att rätta till?

Sedan så har jag problem med spända käkar som aldrig känns avslappnade nu på senare tid, vilket stör min sömn och kan hålla mig uppe om nätterna. Vet inte riktigt vad jag ska göra åt detta.

Är 20 år

Svar:

Hej!
Det är två sidor av samma mynt, framtänderna möblerar om sig på grund av tandpressning/gnissling, som gör att du får spända käkar etc. Det brukar gå tämligen lätt att reglera trånga framtänder till önskad position – men man bör ju kolla upp hela bettfunktionen före en tandreglering – så att man kan skapa bra förhållanden för framtiden. Efter tandreglering så måste man hålla framtänderna på önskad plats med en tråd som limmas på baksida – annars finns risk att de flyttar sig igen. En bettskena kan vara en god idé för att bryta och hindra överaktivitet . Kontakta din tandläkare.