Ang. operation av visdomstand

Fråga:

Hej,
jag har långa rötter på mina nedre visdomständer vilka går djupt ner i mina nerver i käkbenet. Jag ska operera ut båda då de ställer till stora problem, och käkkirurgen har beslutat att kapa tandkronorna och lämna kvar rötterna för att sedan sy igen ovanpå (för att undvika nervskador). Jag har nu i fredags (25/5) opererat ut tanden på ena sidan, och ska avvakta med den andra.

Jag har nu två frågor, den första är; vad kan jag förvänta mig händer med rötterna i framtiden? Är denna procedur vanlig, och brukar det uppstå problem i framtiden?

Min andra fråga är; jag fick antibiotika profylaktiskt inför operationen som jag startade med dagen innan, och har nu varken rodnad eller ont. Dock luktar det väldigt illa från stygnen och det är en grå-vit sörja på dem. Tandläkaren sa att sköljning med hexident/liknande ej skulle vara nödvändigt. Det har nu gått 6 dagar sen operation, är denna lukt normalt? Och isåfall, hur länge kan det fortsätta att lukta illa?

Tack på förhand!

Svar:

Det är inte så ofta man väljer att lämna rötter så som i ditt fall-men säkert helt rätt efter en kvalificerad riskbedömning av kirurgen.
Oftast blir de liggande i käkbenet och läker in i ny benvävnad .
Om det är ett mindre fragment som lämnats, t.e.x. vid en rotspetsfraktur, så kan fragmentet efter en tid stötas bort, men oftast läker det in och förblir där.
Smak och lukt kommer av läkningsprocessen och jag tycker att du kan skölja med Hexadent eller Corsodyl (blanda eventuellt med lite varmt vatten ) om du tycker det är störande.