Afte

Fråga:

Hej!
Jag har genom hela mitt liv haft ganska svår afte, som gör det svårt att prata, äta och även upprätthålla en bra munhygien.
Jag upptäckte av slump att Listerine med alkohol gör att jag inte får såren i munnen. Använde egentligen Flux varje dag, men pga priset köpte jag en Listerine. Då försvann min afte efter 3-4 dagar. Om jag råkar ta slut på munsköljet eller använder något annat kommer det tillbaka direkt.
Min fråga gäller då själva produkten. Har hört mycket (dåligt) om Listerine, men jag vill verkligen inte tillbaka till vardagen med afte. Kan jag fortsätta använda det eller har du i så fall några förslag till hur jag då ska göra?
Mvh

Svar:

Hej!

Har du hittat ett sätt att hålla afte under kontroll så fortsätt med det. Listerine har ändrat sin produkt och sammansättning från hur den var från introduktionen och den är inte så ”tuff”och har nu även fluortillsats. Kritiken grundades på ett högt innehåll av alkohol vilket inte bakterierna gillar men inte heller munslemhinnans ytceller.

Dessutom finns visst innehåll av bakteriehämmande ämnen och vi har ju numera ett lite mer restriktivt förhållande till att i vardagslag använda bakteriehämmande preparat  vare sig de är antibiotika, rengöringsprodukter eller kosmetik, då detta driver utvecklingen av resistenta stammar.

Listerine har förbättrats som sagt så använd den om den hjälper för afte är svårbotat och smärtsamt. Testa om du kan hitta en minsta användningsfrekvens för symptomfrihet  kanske varannan dag eller glesare.