7 åring med mycket karies
Fråga:
Hej,
Vi har en 7-åring som idag drog ut en tand pga karies. Om 3 månader ska vi dra ut en till. Han har ett antal fler tänder med karies som ännu inte är så illa att det skall dras. Vi pratar förståss mjölktänder, men hans syskon har inte haft samma problem. Han är väldigt kär i sötsaker och vi har regeln saft på fredag kväll och godis på lördag. Det kan bli fika och glass mitt i veckan också, särskilt nu under sommaren såklart.
Hans mamma vägrar fluor i alla former då hon tror att det kan ha skadlig effekt på hjärnan mm. Hon vill heller inte följa tandläkarens uppmaning om sötsaker endast en gång i veckan nu när situationen med hans karies är som den är. Hennes motivering är att han skulle uppleva det som mycket jobbigt, hon vill att hans sommar ska få innehålla glass mer än en gång i veckan.
Jag vet inte vad jag ska göra, jag mår dåligt av att han har så mycket hål i tänderna, jag skulle gärna lära honom skölja med fluor men det funkar inte att göra det bakom ryggen på hans mamma.
Kan man motverka hans karies på något annat sätt, kanske borsta en extra gång inom en viss tid efter att han ätit glass, eller använda tuggummi (extra etc) efter söta livsmedel?
Svar:
Hej!
Vilket dilemma. Ett argument jag använt till föräldrar som tycker synd om barn som inte får socker, snask, läsk etc. är att faktiskt se konsekvensen av detta och vems tandhälsa som tar stryk. Vem har tandvärken?
De flesta barn klarar att genomgå omfattande tandvård, injektioner med bedövning, tandborttagningar, lagningar etc. men det är inte juste att utsätta dem för risken. Barnet förstår ju inte konsekvensen av intaget av det söta utan vill ha omedelbar behovstillfredsställelse och det är en del av föräldrajobbet att motstå tjat och lära barnet att motstå. Längre fram kanske det blir fråga om tuffare saker.
Bara mjölktänder säger vi, ja visst de ska växlas mod permanenta tänder så småningom men bör bli kvar på sin plats i munnen tills naturen ordnar så att de faller ut. Det finns flera aspekter som t ex att med högt sockerintag följer en viss bakterieflora som senare kommer att omge även de permanenta tänderna. Mjölktänderna i sidopartierna är viktiga för käkens tillväxt och för att hålla plats till de permanenta tänderna som ska ta över platsen. Behov tandreglering kan därför ofta bli en konsekvens av att bli av med mjölktänderna.
För att karies ska uppstå krävs socker och bakterier. Tar man bort det ena så är det lugnt. Tandborstning morgon och kväll förstås men med tillägg kanske av en extra gång om möjligt under dagen. Även mellanrummen behöver rengöras på barn där tänderna står i kontakt och det görs lättats med “Plackers”.
Fluor är en mycket god hjälp att göra emaljytan tuffare och kunna stå emot syraangreppen bättre. Det cirkulerar många åsikter och ofta skrämmande sådana om fluor och i extrema doser är det giftigt som det mesta annat. Fluor som kariesprofylax är en svag koncentration som dessutom spottas ut och inte kommer in i magtarmkanalen. Te innehåller t ex högre halter av fluor, men inte i en form som tänderna kan nyttja.
Fluor profylax vore bra, speciellt när de nya tänderna kommer fram och emaljytan är som mest mottaglig, men det viktigaste är frekvens av sockerintag och tandborstning gärna med en eltandborste. Att skölja munnen med vatten efter det söta är bra, ett sockerfritt tuggummi kan eventuellt vara var ok. Men det kanske inte är ok om man vill undvika söta intag.
Hoppas ni finner en bra väg till munhälsa för er son och kan njuta av sommaren.