360 tandborste

Fråga:

Hej
Undrar om de s.k 360 tanborstarna som blrjat att synas som påstås kunna borsta samtliga tänder i munnen på bara några få sekunder.  Finns det någon tillförlitlig forskning kring dessa? Är de så effektiva som tillverkarna påstår?

Svar:

Hej!
Vi människor önskar oss alltid en Quick fix av de tråkiga och rutinmässiga saker vi bör göra och strävan och utveckling av bra hjälpmedel lyckas faktiskt med användbara innovationer ibland.

Tillförlitlig forskning finns t ex avseende roterande eltandborstars rengöringsförmåga kontra konventionell borste och de visar att elborsten rengör effektivare. Just denna nya rengörare har ännu inte testats annat än av fabrikanten vad jag vet.

Denna nya konstruktion kan nog funka men vi ser ju alla lite olika ut i munnen och kan ha områden som är knepiga att få rent, tandköttsfickor/trångställningar/brokonstruktioner mm så jag är tveksam över hur allmängiltigt reklamens budskap faktiskt är. Den viktiga mellanrumsrengöringen får man nog göra med tandtråd och /eller Soft Picks eller andra petare.
Personligen tyckte jag den verkade lite trixig att förbereda och använda. Priset kan ju också vara en faktor att fundera över.