2 frågor

Fråga:

Min tidigare tandläkare har slutat och jag behöver ny. Tyvärr är det ingen som vill ta emot mig, då jag pga skolios inte kan ligga ner. De jag frågat anger obekväm arbetsställning, ryggen och svårighet att behandla korrekt som anledning. Ok, men då de flesta patienter ligger ner, hur kan då en enstaka patient orsaka så mycket bekymmer? Tidigare tandläkare var 1,95 lång och gjorde flera behandlingar i både över- och underkäke.

Har i alla fall lyckats få tid för undersökning hos en tandläkare, men det besöket blev en mindre trevlig upplevelse. Tandläkaren klagade och klagade. Var inte det minsta vänlig, trots att jag påtalat tandvårdsrädsla. När jag fick behandlingsplanen blev jag skräckslagen. Hur kan mina tänder försämrats så på de månader som gått sedan senaste besöket i juni?

16 lagades för knappt ett år sedan. Ny tandl vill ta bort den då den har kavitet pga sekundär karies.
15, 14, 13 behöver lagas pga samma som 16.
21 lagades juni -21 men ska nu tas bort pga sjukdom i tandpulpan eller de periradikulära vävnaderna.
23 är en gammal rotfyllning som gått sönder. Ska tas bort.
18, 17, 26 och 28 saknas sedan tidigare. Någon sorts bro ska göras för att fylla luckorna av framtänder i överkäke.

Tand 47 ska tas bort pga samma som 16.
36 är en gammal rotfyllning vars tand gått sönder. Allt ska tas bort.
48, 46, 37 och 38 saknas sedan tidigare.

Om denna behandlingsplan följs, kommer jag att ha 10 framtänder i över- respektive underkäke. Inga kindtänder, tuggtänder alls.

Att som tandvårdsrädd patient genomgå allt detta, 5 utdragningar + 3 lagningar + flera besök för utprova brygga m m är tveksamt om jag klarar.

Nu har jag sökt i flera månader, både i närområdet och en bit bort i en större stad. Ingen vill ta emot mig.
Vad gör jag? Börjar bli desperat.

Svar:

Hej,

Ja nu vet ju inte du hur många patienter som ”din” tandläkare behöver behandla i mindre ergonomisk ställning eller om hen har fysiska begränsningar som inte möjliggör att man inte har patienten liggande. Vet inte heller om du har något hjälpmedel som till exempel någon kudde som möjliggör en liggställning för dig nattetid som du kan ta med och använda i behandlingsstolen för att underlätta för tandläkarna och möjliggöra en behandling.

Vad beträffande terapiförslaget kan jag inte uttala mig om det utan vill du ha ännu en bedömning får du försöka boka tid hos annan behandlare.