2-åring vägrar tandborstning

Fråga:

Hej! När min yngsta dotter var ca 1 år fick hon höstblåsor i hela munnen. Innan vi märkte de gjorde vi misstaget att borsta hennes tänder, vilket såklart gjorde extremt ont med alla blåsor. Nu fyller hon 2 år i januari, och vi fort fortfarande inte borsta ordentligt. Vi försöker tvinga, leka, ligga ner, avleda osv men de går INTE. Får ta tandkräm på fingret och ”smörja” tänderna för att få till något alls. Vad gör vi!? Jag är så orolig för hennes tänder. Men inget funkar. Mvh uppgiven mamma!

Svar:

Hej!

Vilken otur att hon fick en så obehaglig erfarenhet förknippad med tandborstning. Att gnugga med lite fluortandkräm är en bra idé så länge. Ge det lite tid hon har ju ännu inte fått alla sidotänder så de viktigaste kommer ni ju åt så försök att släppa oron och stressa inte. Var lite extra noga med vad hon äter och dricker och undvik sött och kladdigt.

Nu lackar det ju mot jul och ett tips är att ge en eltandborste i julklapp, kanske i tomtens säck. Det finns barnvarianter som t ex spelar en viss tid som ska motsvara önskad borsttid. De finns även med olika sagofigurer och kanske hennes favorit. Hoppas det kan bli en nystart.