Fråga:

Hej!

Jag har en fråga ang. skalfasader och vilka ev. risker det finns med en sådan ”behandling”. Jag har några framtänder som är skadade som gör att jag har komplex för mina tänder. Jag har inga problem med dem, utan skalfasaderna skulle vara en estetisk åtgärd. Jag undrar vilka risker det finns med skalfasader på sikt? Jag vill ju inte ”förvärra” mina ”problem” eller försämra tänderna. Jag har pratat med en tandläkare som verkar bra på att göra skalfasader, han använder tekniken när man inte sliper ned tänderna utan lämnar dem orörda.
Jag undrar också hur det går till när man byter ut skalfasader? De kommer ju någon/några gång/er under min livstid gå sönder (jag är 33 år). Den tandläkaren (en provat klinik) jag pratat med menar att han kan slipa bort skalfasaden utan att slipa ned mina egna tänder, men visst kan han inte garantera att de kommer se exakt likadana ut som innan. Men det är ju oklart om han är så bra som han säger och om han kommer vara verksam när mina ev. skalfasader går sönder i framtiden. Jag undrar helt enkelt hur byte av skalfasader går till och om det är ett enkelt/svårt ingrepp? Finns det en risk att den tekniken tandläkaren använder inte används av så många fler så att det blir problem för någon annan att byta ut dem? Hur brukar det gå till?
Sedan har jag en övergripande fråga, finns det någon information om vilka tandläkare som är bra på skalfasader? Jag tycker det är svårt att veta vilka aktörer på marknaden som är bra och inte. Det känns som en marknad som har boomat senaste åren. Kanske någon slags certifiering eller liknande?

Mycket tacksam för svar!

Svar:

Hej!
Bra att tänka efter före.
Skalfasader är en numera beprövad teknik med goda resultat och jag tycker din förmodan att de kommer att gå sönder /behöva bytas ut
inte är helt befogad. Rätt utfört så är det den mest hållbara restauration vi kan göra, det är min erfarenhet.
Tekniken att inte slipa alls på den egna emaljen kan vara tillämpligt i enstaka fall men inte som generell princip då den ytterst tunna fasad som
kan komma i fråga inte medger större ändringar i vare sig form eller färg, så fråga nr 1 är vad som ska korrigeras? därefter: i vilken utsträckning?
Hur ser underlaget ut? missfärgningar? felställningar? hur kan skarven placeras?
Att slipa bort en fasad som limmats på en oslipad emaljyta utan att påverka emaljen är inte möjligt. Porslinet och fästcementet ”limmet” är tandfärgade och
om bondingen gjorts korrekt är föreningen med emaljen inte möjlig att se och identifiera. Det kan dock vara ok att ytligt slipa emaljen.
Jag rekommenderar att du t ex väljer en tandläkare som är medlem i SACD – Swedish Academy of Cosmetic Dentistry vilket borgar för ett särskilt intresse/vidareutbildning
för denna del av tandbehandling.
Sök på nätet och läs hemsidor och välj kanske två för en konsultation.
Det är en bra och hållbar metod att snygga till det som du önskar. Medlemmar i Privattandläkarna har ett treårigt garantiåtagande avseende protetiska behandlingar.