Fråga:

September 2015 rotfyllde jag den 4:e tanden (räkat från framranden o bakåt) i hö. överkäke , fick efter en tid inplantera ett stift och en krona. Efter detta började jag få stora problem med inflammation i bihålorna på hö. sida fick äta penicillin utan någon effekt. Få ta inflammationshämmande tabletter för värken och även näsdroppar för täppan dagligen och detta håller jag fortfarande på med! Kronan fick tandläkare ta bort för det blev inflammation. Jag ställde en fråga till min tandläkare om detta inte kunde ha någon samband med tanden o bih.infl. men han påstår att detta är ett slutet system och har ej med varandra att göra??

Svar:

Hej!
Njae … kroppen är ett system – och även om tandroten på tand 4 inte vanligen ligger nära eller i kontakt med bihålan ska man noga aldrig säga aldrig.
Eftersom det blev komplikationer efter rotbehandlingen så kan man som du misstänka ett samband med de symptom du nu har. Be om en remiss till specialist i endodonti/rotbehandling och kanske kan man göra en skiktröntgen av området som komplement hos tandläkare eller ÖronNäsHals klinik.