Hur ska man kunna välja tandläkare, hittar bara reklam från de stora aktörerna…

Fråga:

Hej,
när min son var liten föll han olyckligt och skadade övre vänstra framtanden (mjölktand). När han sedan tappade mjölktanden och vuxentanden tittade fram hade den skadad emalj, med skrovlig och missfärgad (gul/brun) yta, dock inga ilningar.

Nu är han 15 och stör sig mycket på utseendet. Vi har varit hos folktandvården och de har undersökt och säger att de kan göra en kompsitlagning som borde hålla tills han är fullvuxen då han kan få en porslinsfasad (detta vill dom inte göra nu).

Vi vill göra ingreppet, men tycker det är svårt att få trovärdiga svar kring behandlingen då det verkar som alla vill “sälja” sina tjänster.

Vi föräldrar vore väldigt tacksamma för kortfattade svar på dessa frågor:

– Medför det nackdelar/risker att göra en kompositlagning nu när han är 15 för att senare byta ut? Är det medicinskt sett bättre att vänta?
– Den svåraste frågan: vi förstår att ett estetiskt ingrepp tarvar stor yrkesskicklighet, hur kan man veta att den som utför jobbet verkligen är bra på sitt jobb? internet är fullt med företag som gör estetiska ingrepp och alla säger att dom är jättebra. Mamma tycker folktandvården verkar vara ett tryggt val. Pappa tänker att det är bättre att gå till en specialist… hur välja?!?! eftersom han är barn är ingreppet kostnadsfritt så pengar spelar ingen roll, handlar bara om hur man kan ta referenser för att hitta en skicklig yrkesperson…

Hoppas du kan ge något gott råd. Kanske är ingreppet inte så svårt, och vi överdriven frågan?

Svar:

Hej,

Vet inte men, man brukar som förälder få informationen vid olyckstillfället och akutbesöket hos tandläkaren att göra en försäkringsanmälan för olyckan. Detta för att ha möjlighet till ersättning även i vuxen ålder då viss behandling är bra om den först gör när personen har full tillväxt eller så gott som i alla fall. Kompositfyllningar är många gånger bra behandling och den kliniska teknik ska alla allmäntandläkare kunna, vare sig hen arbetar privat på liten klinik, inom en större kedja eller på Folktandvården. För porslinsersättning måste tanden slipas ner vilket gör att komposit kan vara att föredra om det är en mindre och ytlig defekt. Missfärgningen kan blekas eller täckas med komposit för bästa estetiska resultat. För behandling hos specialist krävs remiss, och att det är en specialistbehandling som patienten ska vara i behov av då.