Fråga:

Hej!
Jag har haft ont i en tand i över en månad tredje inifrån i nederkäken. Var hos tandläkaren före jul och de röntgade och hitta inget fel, trodde det berodde på att jag pressar tänderna. De slipade ner lite på tanden innanför.
Fick ont i tanden på andra sidan underkäken också, var inne igen och de slipade ner på bettskenan för de tänderna så de inte skulle ta i lika mycket.
Fick efter tre nätter spänningshuvudvärk, yrsel och ont i ansiktet och mer tryck på höger framtand. Var inne igen och de röntgade samma tand igen som jag haft ont i hela tiden, såg inget konstigt. Kan tandpressning göra så tanden värker och  gör ont när jag trycker med tungan på den? De slipade ur för framtanden men ville inte slipa mer ifall det skulle bli sämre. Fast jag sa att det trycker mer på tanden som gör ont och några tänder i nederkäken. Som gör ont och isar till och från.
Ska till bettfys om en månad. Kan jag använda bettskenan även om det är felbelastning? Eller kan det skada tanden?
Var också hos tandhygienist idag och tog bort tandsten, hon såg heller inget konstigt. Men nu gör det ondare, antar att den är extra känslig om det pressar mer där.
Tacksam för svar

Svar:

Tand pressning/gnissling kan ge symptom som du beskriver. När tanden pressas ner i rothinnan/käkbenet så uppstår syrebrist i omgivande rothinna, ben och även inne i pulpan. När tycket sedan släpper och genomblödningen kommer igång kan det göra ont och den inflammation som kan uppstå
pga syrebristen ger en ”spökande ” tand . Detta syns inte på röntgen – förrän om pulpan skulle dö och en inflammation uppstå på rotspetsen .
Eftersom du reagerar på små justeringar i bettet så är det bra att du utreds och behandlas av en bettfysiolog – så att balans kan skapas.
En bettskena ska justeras in så att den har jämna kontakter och ett bra rörelsestöd för käkleder och muskler. Du får testa om besvären ökar med skenan – och då kanske lägga den åt sidan tills du träffar bettfysiologen.