Värk efter rotfyllning

Fråga:

Hej!

Har haft problem med en framtand i övre käken i ca 7 månader. Den har öppnats och rensats med 5 olika tandläkare varav 1 specialist under dessa månader. Problemet är att tanden värker oerhört, min ”egna” del av tanden ömmar och gör riktigt ont vid beröring. Undviker att tugga på den.

Jag upplever det som att tanden ”sprängs innifrån” det känns som ett enormt tryck. Gör även ont ut längst med kinden, det varierar dock och ibland mer, ibland mindre värk. Käkmuskeln är öm vid beröring till och från. Smärtstillande hjälper inte.
Efter rensningar av tanden gör det riktigt ont ett par dagar, sedan blir det lite bättre någon/några veckor och sedan stegras till till rejäl smärta igen.

Ingen svullnad syns, inga sprickor på röntgenbilder eller mikroskåp. Vad kan det vara? Vilka alternativ finns?

Jag är i 30års åldern, röker ej om det spelar roll. Får lätt inflammation i kroppen. Allergisk mot mycket men inga andra kända sjuldomar.

Ett förslag är nu att dra ut tanden och operera in skruv och implantat.

Vad anser du?

Svar:

Hej!

Vad jag förstår har du haft ont i 7 månader, mer eller mindre i en och samma tand. Du nämner inget om orsaken till värken. Har tanden tidigare eller i samband med att värken började utsatts för någon typ av trauma?  Har du någon ovana, till exempel bita på naglarna eller liknande? Gnisslar du tänder? Hur belastas tanden? Hitta orsaken till symptomen brukar göra det lättare att behandla tanden. Har tanden bara börjat värka spontant, vill man som tandläkare finna vad orsaken kan vara.

Att man valt att rensa tanden är för att man tror att det ska göra dig smärtfri. Specialisten du träffat bör vara en endodontist (specialist på rotbehandlingar), då du skriver om mikroskop. Kan vara en idé att även blir undersökt av en bettfysiolog (specialist på smärtor i olika vävnader i och runt munnen inklusive käkleden) då du nämner att du har ömmande käkmuskulatur. Tandpressning/gnissling kan ge riktig smärtsam värk det också.

Min rekommendation är att endodontisten får göra sin bedömning och att även en bettyfsiolog får göra en bedömning innan tandens döms ut. Själv anser jag att kroppsegna originaldelar är att föredra framför andra ersättningsalternativ.