Värk

Fråga:

Hej! Jag har en rotfylld framtand sen många år som inte varit något bekymmer.
På senare tid har jag då å då värk i den som att den fått ett slag mot sig eller nåt’ misstänker att jag ibland trycker tungan mot tänderna omedvetet.
Nu är det så att jag även har ont i tanden brevid med ilningar å värk’ jag har varit hos tandläkaren å tagit röntgen å han sa bara att rötterna ser lite mörka ut men han ser inga hål så han gjorde inget.
Kan det vara hål mellan tänderna som är svåra att upptäcka ? Hur kan man se de isåfall om de inte syns på röntgen?
Sen är det så att om 2 veckor ska jag göra tandavtryck pga att jag ska sätta in en stiftand i käken nere. Jag funderar på att det kommer förmodligen göra jätteont att sätta en skena i övre käken där min framtand och tanden brevid värker…kan man göra tandavtryck på enbart den sidan som stiftanden ska sitta eller måste hela över och underkäken bara med?
Många frågor men tacksam för svar!
Tänker annars att jag får kontakta min tandläkare nästa veckan innan tandavtrycket ska göras men vet inte om han kommer göra nåt eftersom han inte ser nåt på framtanden å tanden brevid å det kostar ju pengar oxå..
Mvh

Svar:

Hej,

Det är riktigt att man kan överbelasta en tand som då leder till smärta. Tar man röntgen ser man eventuella kariesangrepp ”mellan” tänderna. Värken kommer troligtvis av överbelastning, typ tandpressning/gnissling eller att du fått någon form av trauma mot dina tänder i överkäken. För att göra implantat behövs avtryck eller scanning av båda käkarna, det bör fungera bra även om du har smärta i framtänderna.