tuggfunktion?

Fråga:

Hejsan. Har fått fina svar på tidigare frågor. Tyvärr har mina problem eskalerat rejält. Började med utdragen tand och något förändrat bett efter det. Går på behandling hos naprapat för spänningar i käkmusklerna som gör ovankäkens tänder stramande då musklerna och ibland även tungan trycker på. Trodde att det tog slut där men tandläkaren upptäckte en allvarlig spricka i en kindtand i ovankäken och i helgen tycks jag ha bitit samman tänderna på natten då ytterligare två tänder, varav en kindtand på andra sidan, har fått sprickor… Min slutsats är att jag tydligen biter samman hårt på nätterna, även om jag inte trott så tidigare. Har börjat akut med en bettskena från Apoteket för att inte bita så hårt igen. Får på sikt ha en ordentlig bettskena från tandläkaren.

Tyvärr som du hör så har problemet redan gått väldigt långt. Jag är rädd för att fler tänder kan behöva dras ut, även om min tandläkare säkert försöker rädda dem, och undrar om man kan tugga ändå även om man skulle sakna en-två tuggtänder på vardera sidan – eventuellt både i ovan och nederkäken? Just nu tuggar jag bara på ena sidan men är rädd för att behöva dra ut tänder även på den sidan. Jag är bara i fyrtioårsåldern och har som mest behövt rotfylla en tand fram tills nu så detta känns väldigt hemskt för mig. Detta har redan påverkat vad jag äter och hur jag äter och inte minst hur jag mår…

Svar:

Hej,

Sprickorna som tandläkaren hittat behöver inte innebära att man måste ta bort tanden. Är sprickan inte så djup kan man ofta göra en krona som gör tanden stabil igen. Är orsaken att du pressar/gnisslar tänder så blir det jättebra med en bettskena. Det är viktigt att hitta grundorsaken för bästa behandling och inte bara behandling av symptomen.

Visst kan man leva, äta gott och le även om man behöver ta bort kindtänder i både över och underkäken, hoppas dock på att du kan få behålla de flesta tänderna många år till då bra bettförhållanden alltid är mest gynnsamt.