Trött tand på morgonen

Fråga:

Hej.
Har haft en del väldigt jobbiga saker som hänt under senaste halvåret. Å detta påverka mig psykiskt med dålig sömn osv. Det började med att strax innan julafton -20 att jag vakna mitt i natten av att en specifik tand gjorde ont men kunde somna om strax därpå. Var till min tandläkare strax efter nyår på årlig kontroll och passade på å fråga även där. Men man kunde inte hitta något fel på vare sig undersökning eller röntgen och man tog även röntgenbild extra av den tand som bråkar. Inget fel kunde ses. Man rensade lite tandsten å de vanliga.

Så jag gick nöjt hem igen.
Det som händer mig nu är att jag vaknar på morgonen och den specifika tanden känns lite tuggöm första 5 minuterna. Denna tand som dom undersökt extra ordentligt den har även en djup lagning som gjordes för ett år sen men det har varit utan problem tills mitt liv vändes upp å ner.

Så nu undrar jag vad detta kan bero på att just denna tand och möjligen en tand bredvid dock mycket mindre är tuggöm just på morgonen första minuterna.? Sen går det hur bra som helst hela dagarna å äta osv utan detta är bara direkt när jag vaknar.

Försökte rådfråga min tandläkare men hen är mest bara besvärad av min fråga och tycker ja ska återkomma om jag får tandvärk.
Så jag funderar på att fråga en alternativ tandläkare.
Mvh.

Svar:

Hej!

Jag tror att du pressar tänder nattetid. Tandpressning eller tandgnissling är mycket vanligt vid stress eller annan psykisk ohälsa. Ofta blir man bättre av enkla rörelse/stretchövningar. Din tandläkare kan säkert ge dig dessa övningar. I vissa fall kan även en bettskena behövas för symptomlindring.