Tillbakadraget tandkött efter tandställning

Fråga:

Hej!
Jag hade fastsättande tandställning uppe och nere som togs ut för ca 6-7 år sen, och har därefter haft fastlimmad metalltråd bakom tänderna. För ca 1,5 år sen eller nåt sånt(lite osäker) så märkte jag att tandköttet började dra sig tillbaka på den ena nedre framtanden och det började göra väldigt ont just där i tandköttet. Jag sökte efter ett tag(minns inte när jag började få problem, men hade haft ont ett tag) och fick en tid till tandläkaren men de sa att de inte direkt kunde göra nåt. Ca 6-7 månader senare sökte jag igen för att det fortsatt gjorde ont o hade dragit sig tillbaka ännu mer, trots noga försiktig borstning. De sa då att det kunde bero på att jag haft tandställning o hade retainer, o skickade bild till tandregleringen, som jag då fick en kallelse till. Jag har nu fått tandställning igen för att försöka finkalibrig tanden, o sedan få göra en tandköttstransplantation tror jag. Men jag undrar då om detta är något som ska anmälas till försäkringsbolag eller nåt sånt, då det troligtvis är en konsekvens av tandregleringen, samt att jag inte fick hjälp första gången jag sökte för det, utan först efter det hade blivit ännu värre?

Svar:

Hej,

Att tandköttet drar sig tillbaka när man har en reteiner är känt speciellt om man har en tvistad (snodd) reteiner. Jag kan inga siffror på hur vanlig denna biverkan är men det är nog en av de vanligast. Att din ordinarie allmäntandläkare inte känner till detta fenomen, är nog inte heller det så ovanligt. Dock kan jag tycka att allmäntandläkaren kunde bett dig att söka dig till den tidigare tandregleraren om det var möjligt eller i annat fall annan tandreglerare för en bedömning.

Om du tycker att du vill göra en anmälan vänder du dig till patientskadenämnden om du haft din tandregleringsbehandling på en klinik inom Folktandvården, om kliniken varit inom Praktikertjänst har den organisationen ett eget skadeanmälningsförfarande och du kan kontakta deras huvudkontor alternativt om tandregleringen är gjord på en privatklinik är det privattandvårdsupplysningen som kan hjälpa dig men din reklamation.