Tillbakadraget eller lossnat tandkött?

Fråga:

Hej.
Jag upptäckte ett mörkt sår på BAKSIDAN av tandköttet mellan två tänder. Såret ville inte läka och jag gick då till tandläkare, 3-4 dagar efter första symptom.
Tandläkaren undersökte och sa att det var ett skärsår, ingen inflammation eller annat fel, och att såret behövde få tid att läka. Jag borstade försiktigt med mjuk tandborste och använde tandtråd försiktigt.
Efter ytterligare en vecka gick jag till en annan tandläkare på annan klinik eftersom såret fortfarande inte läkte. Den nya tandläkaren undersökte både med att pilla och att röntga, och gav samma diagnos som föregående tandläkare dvs. INGEN inflammation/infektion eller något annat, bara ett skärsår. Tandläkaren gjorde för säkerhets skull en rengöring och penslade på något.
På kvällen efter behandlingen blödde tandköttet kraftigt när jag borstade tänderna försiktigt med mjuk tandborste. Dagen efter var tandköttet mellan tänderna mörkt på FRAMSIDAN (där jag INTE hade någon symptom förut) mellan SAMMA två tänder. Någon dag senare blev det mörka området på framsidan vitt. Någon dag senare var det området förlorat dvs. tandköttet borta ca 1x2mm mellan tänderna…Vad har hänt? Jag var noggrann med borstning och tandtråd + listerine (alkohol).

Jag undrar också om tandköttet kan växa tillbaka, för jag tycker att detta är kanske inte typisk ”tillbakadragning”?

Jag ska också påpeka att under hela perioden känns det med tungan som om en av tänderna intill problemområdet börjat luta bakåt 0,5-1mm i jämförelse mot motsvarande tand i samma käke. Vad kan detta bero på?

Tack på förhand!
Mvh

Svar:

Hej,

Det är rätt som du gör att försöka hålla rent även om det är ett sår. Jag föredrar dock att man baddar och då med ett preparat utan alkohol samt att tandkrämen inte innehåller SLS (sodium lauryl sulfat) som ofta irriterar tandköttet. Det klart att tandköttet kan läka och komma tillbaka, kan dock ta lite tid. Att du upplever att en tand börjat luta mer bör tandläkare kunna se på röntgen, för då behövs även en bennedbrytning – kan dock vara svårt för den nya tandläkaren som inte har tillgång till tidigare röntgenbilder att avgöra detta. Låt området vila och var ytterst försiktig med tandtråd tills skadan läkt ut.