Tandreglering vid motorisk funktionsnedsättning

Fråga:

Jag fick fastsittande tandställning i ungdomen pga ett bettfel. Då jag har en funktionsnedsättning som medför kraftigt nedsatt motorik och grava perceptionsstörningar fick tandregleringen tyvärr avbrytas. Bl.a. satte jag i halsen när jag åt (ett par gånger höll det på att gå riktigt illa) och klarade inte av att hålla rent i munnen. Med min funktionsnedsättning har jag tillräckligt svårt att borsta tänderna UTAN tandställning.

Nu är jag vuxen och några av mina kindtänder i underkäken lutar inåt. Underkäken är idag också mindre än överkäken, vilket gör att tänderna inte får kontakt som de ska. Jag har inte ont och eftersom tänderna i överkäken är raka syns inte bettfelet när jag pratar, men tänderna i underkäken slits ojämnt. Finns det något sätt att korrigera bettet utan fastsittande tandställning? Detta känns tyvärr inte aktuellt då jag inte har de motoriska förutsättningarna. Jag bor idag ensam och har ingen som kan komma till min undsättning om jag skulle råka sätta i halsen och jag kan inte utföra den munhygien som krävs när man har tandställning som sitter fast.

Svar:

Hej!

Det du frågar är alltid lite trixit. Bäst behandlingsförslag får du säkert om du bokar tid för en konsultation hos en tandreglerare/ortodontist. Skulle rekommendera att du kontaktar någon som kan ha erfarenhet av fall som du. Hör med vänner och bekanta samt fråga när du ringer för att beställa konsultationstiden. Det finns lite olika varianter på gummibandsdrag som man kan ta ut när man äter och bara fästen på några enstaka tänder vilket kanske skulle kunna fungera för dig.